Hockey-VM

Det internationella ishockeyförbundet har en anrik historia och grundades 15 maj 1908. Internationella ishockeyförbundet anordnar olika tävlingar i ishockey. Sedan år 1920 har hockey VM för män hållits runt om i världen. Det vanligaste är att mästerskapet hålls någon gång under april eller maj månad. Hockey VM för damer hålls sedan 1990 också årligen.

Totalt har Sveriges herrlandslag vunnit hockey-VM elva gånger sedan mästerskapet startade.

VM i ishockey

Hockey VM spelas en gång om året och det är totalt 16 landslag som deltar i mästerskapet. Då mästerskapet endast har vunnits av europeiska och nordamerikanska länder är det också i dessa regioner som mästerskapet har fått störst uppmärksamhet.

Det internationella ishockeyförbundet har stränga regler när det kommer till vilka spelare som är tillåtna att få representera sitt land i mästerskapet. Följande regler är det som gäller för att en spelare ska få spela i mästerskapet:

  • Spelare måste vara medlem i landets ishockeyförbund.
  • Spelaren måste vara medborgare i det landet som spelaren vill representera.
  • Spelarna måste ha fyllt 18 år gammal senast den dagen som mästerskapet påbörjas. Spelare som är mellan 16 och 17 år gamla kan dock få dispens och kan därmed få delta.

VM-kval

I de allra flesta mästerskap eller turnering, vare sig det är inom hockey eller någon annan sport, brukar kräva att lagen måste kvala sig in i tävlingen. Där skiljer sig VM i ishockey lite. I det här mästerskapet kan alla länder med ett ishockeylandslag delta eftersom mästerskapet spelas i olika divisioner. Länder som Kanada, Sverige, USA och Finland tävlar i de högsta divisionerna medan landslag som ligger på en lägre nivå spelar i lägre divisioner där en vinst leder till att de avancerar till en högre division.

Det är på det sättet som landslagen kvalificerar sig för spel i hockey-VM. I herrarnas mästerskap finns det plats för 16 stycken landslag. 14 av dessa är de landslag som gjort bäst ifrån sig i föregående mästerskap medan två av dessa är till för de två mest framgångsrika lagen i B-VM. De två mest framgångsrika lagen från B-VM ersätter förra mästerskapets sämst placerade lag i den högsta divisionen. B-VM är den näst högsta divisionen i mästerskapet.

Skillnader mellan VM-kval för herrar, damer och juniorer

Det skiljer sig lite mellan vilka landslag det är som åker ur den högsta divisionen beroende på om det är herrar, damer eller juniorer som spelar.

De två lag som åker ur den högsta divisionen på herrsidan är de som kommer på åttonde plats i sin grupp. I junior-VM får i stället de två lagen som hamnar sist i gruppspelet möta varandra i tre matcher. Det lag som går ur dessa tre matcher som förlorare blir förflyttad till en lägre division.

I VM för damer är de deltagande landslagen uppdelade i två grupper där ena gruppen utgörs av de bästa och den andra av de sämsta lagen. De två lagen som hamnar sist i gruppen för de sämre lagen åker ner en division.

Under år 2023 kommer VM i ishockey att hållas i länderna Finland och Lettland. Datum för mästerskapet är 12-28 maj.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*